De blauwe bes

Blauwe bessen zijn behalve fraai van uiterlijk bovendien aantrekkelijk door hun in het algemeen fijne smaak al zijn er, afhankelijk van het ras, toch wel duidelijke verschillen.

De blauwe bes (
Vaccinium corymbosum) wordt nogal eens verward met de bosbes (Vaccinium myrtillus), maar verschilt daar duidelijk van, al behoren zij tot hetzelfde geslacht.

De blauwe bes vindt haar oorsprong in het noordoosten van Noord-Amerika en kan daar nog steeds in het wild wordt aangetroffen. De struiken die u vandaag de dag in kwekerijen ziet zijn vanuit de oorspronkelijke wilde vorm door selectie en kruising veredeld. In de loop van enkele decennia zijn zo honderden cultivars gekweekt die overal ter wereld waar het klimaat geschikt is hun weg hebben gevonden.

Hoewel, afhankelijk van het ras, in meer of mindere mate kruisbestuivng plaats vindt, kan de hulp van bijen en hommels niet gemist worden.


F14C5994E27445868EA925F2806E9EF1

De blauwe bes en gezondheid

De oorspronkelijke bewoners van Noord Amerika waren reeds lang vertrouwd met de blauwe bes en op de hoogte van de ziektenwerende eigenschappen daarvan.

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt deze ervaringen met de vaststelling dat de blauwe bes een bron is van Vitamine C, zeer rijk is aan antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen bezit. De bes vormt dus zonder twijfel een uitstekende aanvulling op onze voeding.

Ander onderzoek dat recent werd verricht aan de Universiteit van Maastricht bevestigt eveneens de gezondheids-bevorderende eigenschappen van de blauwe bes: de onderzoekers achten het verband zeer aannemelijk. Dit geldt nadrukkelijk, zo stellen zij, voor de vermindering van de risico’s op kanker, hart- en vaatziekten en diabetes mellitus.